Nova Jongeren filmfestival


Je had zaterdagmiddag 29 oktober thuis kunnen blijven en een lange speelfilm kunnen kijken. Dan had je wel iets bijzonders gemist! In Heerenveen vond een jongerenfilmfestival plaats en de aanwezigen werden getrakteerd op zestien veelzijdige en boeiende video’s die gemaakt waren door kinderen en jongeren. Het was inmiddels de zevende keer dat dit festival georganiseerd werd en dit jaar in combinatie met het NOVA Filmfestival van non-professionele filmers.
Je zou kunnen denken dat het festival kinderachtige films toonde. Dan zit je helemaal mis! We zagen bijvoorbeeld enkele prachtige documentaires die je zo op TV had kunnen aantreffen. Ik noem er een paar. “Ik en jij kan meer dan je denkt” van Lennart Rodenhuis, waarin we twee patiënten met hersenletsel van dichtbij konden volgen en leren kennen. Pepijn Root liet ons zweefvliegen in zijn video “Het vliegkamp”. Uiteindelijk zou Lennart Rodenhuis de prijs winnen voor de beste documentaire.
Maar jongeren houden meer van fictiefilms. Leerlingen van het Amsterdamse Montessori Lyceum lieten ons genieten van hun fantastische films. In de uiteindelijke winnaar tot 16 jaar “Groetjes Papa” van Mooshe Forrer wordt helemaal niet gesproken. De beelden vertelden ons een indrukwekkend verhaal over eenzaamheid en gestoorde relaties: ware kunst. We zagen ook films van en met jonge kinderen. “Nog een kans” (Amber Jankie) van groep 8 van een basisschool uit Dordrecht werd gemaakt als herinnering, iedereen deed mee, ook de juf. En we genoten van hun geweldige grap. Ook de film “De koffer” van Marieke Tienkamp uit Bunne liet ons vaak lachen. Als we over grappen spreken, mogen we niet de film “Nog erger ” van Jessica de Groen vergeten. Hierin speelt ze samen met haar vader. In de film brengt ze het ene nieuws achter het andere en het wordt steeds erger.
Het publiek koos de film “Oma” als de beste. Het was het regiedebuut van Laura Geurts. Een subtiel en leerzaam verhaal over omgaan met ouderen die enige traantjes bij het publiek lieten vloeien.
Het mooie van dit festival is ook het commentaar van de jury: altijd positief en constructief. Dit werd zeer gewaardeerd door de kijkers en iedereen voelde zich zeer respectvol behandeld. Noemenswaardig is de presentatrice van dit festival, Lisa de Graaf, die met veel interactie met het publiek, vrolijkheid en spontaneïteit de dag uitstekend leidde en improviseerde zo nodig dansjes om het wachtende publiek te amuseren.
Samengevat, het was een mooi festival voor, met en van de jongeren met prachtige films en waar iedereen heel tevreden naar huis ging. Naast het feit dat er veel prijzen waren kreeg iedere film een aandenken. Een pluim voor de organisatie!

Josè Bibian

Jongeren Filmkamp 2015

Verslag van het Jongeren Filmkamp

 

De Beiler Video Club (BVC) heeft een eigen jongerenafdeling. Een keer in de 14 dagen begeleiden leden van BVC deze jongeren een avond bij het maken van hun films. Ze organiseren workshops en vragen docenten om les te geven aan deze enthousiaste jongeren.

In de herfst vakantie hebben we onze eerste filmkamp gehouden. Dit alles is mogelijk gemaakt met steun van Welzijn Midden Drenthe en de Provincie Drenthe hiermee kwam een wens uit van de jongeren en konden ze aan de slag om samen een speelfilm te maken.

Diverse workshops zijn gegeven o.a.: Jeffrey Tomberg die de eerste avond alles vertelde over regie en spelregie. Timo Hensen over cameravoering en werken met het blue screen. Tijmen Wolf over geluidsbewerking en montage. Ook is Tijmen nog met enkele jongeren bezig geweest met het werken aan hun animatie.

Tussendoor is er hard gewerkt onder begeleiding van Chantal Brouwers (zij kwam helemaal uit Genk) en Maurice Vlot jonge filmers die ieder een groepje toegewezen kregen om met de jongeren een film te maken.

Er is 4 dagen keihard gewerkt, ze hadden amper tijd om te eten of te drinken , toch zorgden onze cateringdames er wel voor dat ze niet ondervoed naar huis zijn gegaan,en zoals het hoort in een jongerenkamp was het slapen maar een klein onderdeel van het kamp. Gezelligheid en actie was er genoeg, de sfeer was geweldig, iedereen hielp elkaar.

Vrijdag om 4 uur werd iedereen opgehaald of naar de trein gebracht. De ouders kregen enthousiaste verhalen en de wens was algemeen: volgend jaar willen we dit weer. Wij gaan ons best doen en hopen dan dat er nog meer jongeren mee gaan doen. Er zijn 3 leuke films gemaakt en die gaan we bekijken op ons Jongeren Filmfestival op 15 november in Assen.

 

Film van het kamp.

 

Nieuws

2018-12-27 13:49

Programma 1ste halfjaar 2019

Het programma voor het 1ste helft 2019 is bekend.

Lees meer...

2018-02-25 13:26

Nieuwe samenstelling bestuur 2018

Bekijk hier de samenstelling van bestuur zoals deze is samengesteld na de Algemene Leden Vergadering van 19 februari 2018.

Lees meer...